Projecten

Project van het NAi (Nederlands Architectuur instituut): collectiecatalogus Collectie Gispen, onder hoofdredactie van Barbara Laan met medewerking van André Koch. De catalogus beschrijft niet alleen het werk van de naamgever van het bedrijf Gispen, W.H. Gispen, ook de ontwerpers komen uitvoerig aan bod. Even zoveel aandacht wordt  besteed aan de toepassing van de verschillende materialen waarvan de produkten in de opeenvolgende periodes werden vervaardigd: stalen buis, plaatstaal en kunststof. Functie: medeauteur catalogus en tentoonstellingsassistente. Werkzaamheden: het schrijven van een aantal biografieën. Als tentoonstellingsassistente waren mijn taken: bijschriften schrijven, organiseren van het bruikleenverkeer enzovoorts.

Fotografie Dorien van der Meer. Uit: Eigen Huis & interieur, september 1996

Vormgeving catalogus Mart. Warmerdam, Halfweg

1999 De Fabulous Fifties in Nederland, uitgave van Gemeentelijk Streekmuseum De Groote Sociëteit, Tiel, is een tentoonstellingscatalogus onder redactie van Peter Schipper en Syl via van Schaik.  Het onderwerp van deze catalogus is de jaren vijftig in Nederland: tijdperk van de na-oologse veranderingen, ook van de huiselijke inrichting, van het opbouwen van het land, maar ook een periode van vernieuwing in de kunsten. Mijn bijdrage hierin is een artikel over de Beeldende Kunst in die periode. 

Vormgeving Anneliek Holland

2000 Ding-en-Co, een initiatief van kunsthistoricus en universitair docent André Koch , is een niet langer toegankelijke website, dat bedoeld was als forum voor design en vormgeving, periode 1880 tot heden. Mijn rol hierin was die van bestuurslid (secretaris) en redacteur website.

2001 Voor het behoud van het historisch woonhuisinterieur in Nederland is in 2001 de Stichting Manifestatie Historisch Interieur (MHI) opgericht, een samenwerking tussen de RDMZ (Rijksdienst voor de Monumentenzorg) en het ICN (Instituut Collectie Nederland). Daartoe werden verschillende activiteiten georganiseerd, te weten: de website interieurmanifestatie.nl; een door de NCRV op televisie uitgezonden documentaireserie over de interieurs van doorgaans niet toegankelijke buitenplaatsen; factsheets ofwel speciale informatiefolders over de bijzondere interieuronderdelen van op de Open Monumentendag opengestelde panden uit de top 100 van best bewaarde woonhuisinterieurs en een symposium voor vakgenoten. Functie: projectmedewerker bij Presentatie (website en factsheets) en Publiciteit. Werkzaamheden: voornamelijk gericht  op de content van de website en factsheets en op het organisatorische vlak, waarbij communicatie een belangrijke rol speelde: contact met de uitgever, de vormgever en het tekstbureau. Daarnaast ben ik voor het symposium gevraagd om voor de Congreskrant verslag te doen van een aantal lezingen en enkele interviews af te nemen en vast te leggen. Als projectmedewerker heb ik in 2003 de update van de website verzorgd. Medewerker Publiciteit was ik in 2003 bij het project Binnen Bij Boeren. Dit project Binnen Bij Boeren is een vervolg op het MHI project over historische interieurs. Met Binnen Bij Boeren is aandacht geschonken aan de historische interieurs van Nederlandse boerderijen.

Vormgeving Mariola López Mariño, Marina Ulyashyna (Studio Anthon Beeke, Amsterdam)

Fotografie Theo Baart, Louis Lemaire

Fotografie congreskrant Merlijn Doomernik

2001 Als tijdelijke projectmedewerker heb ik door papierwerk te digitaliseren meegewerkt aan de eerste stappen naar een eigen website van Stichting Codart, een internationale raad voor conservatoren van Nederlandse en Vlaamse kunst. In 2003/2004 was ik in dienst van Codart als projectmedewerker Website ten behoeve van de Publicaties van de leden. Tevens heb ik in 2003 en 2004 enkele workshop-verslagen geschreven.

Ontwerp Typography Interiority & Other Matters, Rotterdam

2002 Voor de SNA (Stichting voor de Nederlandse Archeologie) was ik weliswaar niet op projectbasis aangenomen, maar was mijn functie die van projectmedewerker. Naast een aantal andere werkzaamheden – voor de erfgoedkoepelorganisaties (NMV, DIVA, DEN, NCM, SNA) en het congres gemeentelijke archeologen (CGA) – was het mijn taak het Servicekatern (van Archeobrief) samen te stellen, te schrijven en de kopij aan te leveren. Archeobrief is de nieuwsbrief van de Stichting voor de Nederlandse Archeologie. Een onderdeel van de nieuwsbrief is het Servicekatern met informatie over recente publicaties, personalia, korte berichten en een agenda over tentoonstellingen en evenementen.

Foto’s omslag (in rood) Rijksmuseum van Oudheden, Leiden

Omslag en stramien: Maarten Meevis,Tilburg

2002 Ludiek, Sensueel en Dynamisch, onder redactie van André Koch , is een publicatie horende bij de dubbeltentoonstelling ‘De Sixties’ in Zoetermeer en Tiel. Het boek, uitgave van Scriptum Art Publishers uit Schiedam, geeft een overzicht van de Nederlandse vormgeving en jeugdcultuur in de jaren zestig. De nadruk ligt daarbij op de ontwikkelingen in de kunsten, vormgeving en het wonen, maar wel gerelateerd aan de grote maatschappelijke verschuivingen. Mijn bijdrage hierin is een artikel over Videokunst en in verband met ziekte heb ik bijgesprongen door een deel van de beeldredactie op me te nemen.

Vormgeving Anneliek Holland

2002 Bij het NAGO (Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers) heb ik verschillende projecten gedaan. Functie: tijdelijke projectmedewerker. In 2002 heb ik meegeschreven aan een projectplan en meegewerkt aan de content van de wervingsbrochure, het redigeren en kopijklaar maken ervan. Daarna heb ik de nieuwsbrief NAGOnieuws 12.2002 geschreven, begeleid en gecoördineerd van planning tot en met accordering naar de vormgever. Omdat het NAGO met het uitkomen van NAGOnieuws 12.2002 extra aandacht wilde schenken aan zijn 10-jarig bestaan, heb ik hierover een artikel mogen schrijven voor het ledenblad Vormberichten van de BNO (Beroepsvereniging Nederlandse Ontwerpers). Functie: projectmedewerker Nieuwsbrief. In 2003 (voorjaar) is mij gevraagd de redactie van NAGOnieuws 06.2003 te voeren. Dit hield onder meer in: het begeleiden van een aankomend redacteur, herschrijven van binnengekomen stukken en redigeren. Functie: projectmedewerker Werving. In het najaar van 2003 heb ik meegewerkt aan een wervingscampagne om nieuwe leden te werven.

Ontwerp UNA (Amsterdam) designers

Reinhardt (typo)grafisch ontwerp, Amsterdam

 

2003 Het ICN (Instituut Collectie Nederland) organiseerde onder meer het Congres ‘Glamour for Safety & Security’, een congres over veiligheid en calamiteiten van museale collecties en die van collectiebeherende instellingen. Als projectmedewerker heb ik meegewerkt aan het kaartspel Calamity (gebaseerd op het thema van het congres), heb ik de acquisitie van advertenties gedaan voor de Congreskrant en artikelen geschreven voor deze Congreskrant (naar aanleiding van de gehouden lezingen en zelf afgenomen interviews).

Ontwerp Studio Anthon Beeke, Amsterdam

Fotografie congreskrant: Olaf Hammelburg

2005 Voor Kunst en Kitsch, het magazine van AVRO Kunst, ben ik gevraagd een artikel te schrijven over de fotografe Ting Chan.

Foto: Ting Chan, The kiss

In 2005 kreeg het ICN de organisatie toebedeeld van het congres ‘ICOM-CC 14th Triennial Meeting’, een driejaarlijks internationaal congres ten behoeve van het conserveren en restaureren van het museale erfgoed. Bij dit ICOM-CC congres was mijn functie die van commercieel projectmedewerker. Werkzaamheden: werving standhouders voor de Trade Fair en acquisitie van advertenties voor de Congreskrant.

Omslag Jar with cover, Delft 1650-1669, Historisch Museum Arnhem

Ontwerp Studio Anthon Beeke, Amsterdam

Congreskrant Text, Congress Photography and Graphic Design: Congreskrant.nl